maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kirjalliset iltamat 2.4.2012


Tämänkertaisessa tilaisuudessa luetaan omaa tekstiä ääneen ystävällismielisen yleisön edessä. 

Hyviä syitä tehdä näin on monia.

Olin jo aloittamassa että: ääneen lukeminen antaa tekstille uuden ulottuvuuden. Mutta tämä ensimmäinen perustelu on hatara. Suullinen tarinankerronta on vanhempi ilmiö kuin kirjallisuus. Tarinoita, olivat ne sitten lyyrisessä tai proosamuodossa, on esitetty kaiketi siitä lähtien kun esi-ihmiselle kehittyi äänijänteet. Näin ollen ääneen lukeminen tuskin antaa tekstille uutta ulottuvuutta sanan absoluuttisessa merkityksessä. Mutta se antaa toisen ulottuvuuden, toisen siihen nähden mihin me kirjanlukijat pääasiassa olemme tottuneet. 

Esittämistä on kuitenkin harjoiteltava. Harjoitteleminen on mieluisinta turvallisessa ympäristössä sillä se voi olla hirvittävän pelottavaa ja vastenmielistä. Esittämistä on harjoiteltava jotta se tapahtuisi luontevasti mutta myös siksi jotta se saa oikean sävyn, jotta selviää mitä teksti vaatii, deklamointia ja suuria elkeitä vai taukoja ja nihilismiä? Tämä selviää kokeilemalla.

Sivujuonteenta totean että kun olet saanut omassa ystävällisessä piirissämme esityksesi hiottua voit luontevasti siirtyä suuremmille areenoille, esimerkiksi Helsinki Poetry Connection -yhteisön järjestämän Kiiski Open Mic -klubin puitteissa.

Kolmas syy lukea tekstiä ääneen yleisön edessä on hieman matalalentoisempi ja raadollisempi, mutta elintärkeä. Ääneen lukeminen on hyvä työkalu laiskuutta vastaan. Teksti on niin hyvä kuin siitä ikinä voit tehdä vasta kun voit rauhallisin mielin lukea sen yleisön edessä. Kuinka usein kirjoitammekaan niin että silkkaa laiskuutta jätämme korjaamatta kohtia jotka tökkivät mutta joihin emme sillä hetkellä keksi ratkaisua. Nämä ovat ne herkkukohdat jossa väri hiipii kasvoille! 

Näissä merkeissä tule lukemaan omia tekstejäsi 2.4.2012 klo 18 - 21. Paikkana on Bene Oy toimiston vieressä (Albertinkatu 27 A 6).

Otan mukaan omia tuotoksiani (lyhyttä proosaa) ja lupaan olla ensimmäinen lauteilla.

Ystävällisin terveisin,
Teemu IkonenEi kommentteja:

Lähetä kommentti